Jämför matpriser!
Bli medlem gratis
Textstorlek:

Coop bluffar i sin datummärkning

Kokta ägg, räkor, kyckling och sallad. Självklart har de olika hållbarhet, på Coop Forum i Jönköping blandas de utan att bäst-före-datum anges.

Avdelningschefen: ”Det är upp till kunden att avgöra om det går att äta”.

Coop Forum är en av många större matvarubutiker som tillverkar sin egen lunchsallad. Förpackningarna fylls och färdigpaketeras i butik, men någon märkning med bäst-före-datum har man inte med.

- Det absolut viktigaste tycker jag är förpackningsdatum, det är ingen som säger att det inte går att äta salladen dagen efter, säger Said Gjekic, avdelningschef för färskvaror, till Matvarupriser.se

Går rätt till
Enligt livsmedelsverket får det inte gå till såhär.
-Det känns 50-tal över det hela. Man ska inte behöva titta igenom plasten och se om något är gammalt eller inte, man ska inte heller behöva öppna och lukta på varan för att vara säker, säger Rolf Brattström på Livsmedelsverket, till Matvarupriser.se

Men enligt Coops presschef, Louise Stephan, så har allt gått rätt till.
-Coop följer de regler och lagar som gäller enligt Livsmedelsverket, och stödjer sig på Livsmedelsverkets Kontrollhandbok, säger hon.

Vad är det då egentligen som gäller?
Det avsnitt som Coop hänvisar till ur Livsmedelsverkets Kontrollhandbok är följande:
”Livsmedel som har färdigförpackats innan köptillfället ska vara märkta med föreskrivna märkningsuppgifter. Färdiglagad mat (inklusive sallader) eller smörgåsar
med pålägg som är avsedda att förtäras omedelbart, behöver inte märkas, under
förutsättning att de tillverkas i butiken och färdigställs och överlämnas över disk
under en och samma dag. Över disk behöver inte tolkas bokstavligt, det viktiga är
att det finns någon att fråga i samband med att kunden gör sitt val”

Hur menar man då man skriver att över disk inte behöver tolkas bokstavligt? Kan varan ligga i en annan del av butiken och ändå följa regelverket?

Rolf Brattström är en av dem som har varit med och utformat kontrollhandboken.
-Tanken är inte att man ska lägga ut den i butiken som vilken vara som helst, förpackningen ska vara märkt enligt våra grundregler, säger han.

Är det okej att sälja salladerna utanför butik utan bäst-före-märkning?
Nej det är inte okej att de säljs utanför butiken, det ska vara så att man lätt ska kunna få kontakt med någon som kan svara på frågor om varan, om man inte har någon märkning, säger Rolf Brattström.

Inget svar
För att ytterligare kontrollera att butiken följer de regler som finns
gör Matvarupriser.se ett nytt besök några dagar senare.

Varan gick bland annat att hitta på samma ställe som innan, vid kioskavdelningen utanför butiken. Inget bäst-före-datum var satt och när vi frågade en ur personalen så kunde de inte ge något svar på hur länge salladerna håller.

Undantagen som bryts
Det går också att läsa i regelverket att ett av undantagen för försäljning av salladerna utan någon bäst-före-märkning är att de säljs samma dag som de tillverkas. När vi gjorde vårat första besök på butiken, den första mars, hittade vi en sallad innehållandes skaldjur, ägg, pasta och tomat, med förpackningsdag 28 februari, som alltså hade legat i tre dagar.

När vi berättar för Rolf Brattström hur det fungerar i butiken säger han följande.

-Det är inte okej, man får inte välja förpackningsdag och sedan låta den ligga och sälja den två dagar senare. För att uppfylla kriterierna utan märkning ska det finnas någon att fråga, samt att den skall säljas samma dag som den tillverkas, fortsätter han.

Resulterar i en avvikelse
Livsmedelsinspektör Katarina Holmstedt, på Jönköpings Kommun, menar även hon att butiken inte följer livsmedelsverkets regler.

Följer Coop reglerna om man säljer sina sallader utan något bäst-före-datum, och ingen personal i närheten som kan ge något svar på vilken hållbarhet produkten har?
Nej då följer de inte Livsmedelsverkets regler. Skulle vi se detta på en kontroll hade det resulterat i en avvikelse, säger hon till Matvarupriser.se