Jämför matpriser!
Bli medlem gratis
Textstorlek:

Krönika – Ulla Andersson

Ulla Andersson Vänsterpartiet skriver krönika för Matvarupriser.se. “Därför polisanmälde jag MAX för bestickning”.

Som riksdagsledamot är stora posthögar vardag. Den här tisdagen likaså. Jag gick igenom högen och hittade ett brev från hamburgerkedjan MAX. Ett brev som ledde till en viss ilska och en polisanmälan från min sida. För i brevet låg ett presentkort på 100 kr med uppmaning att gå till MAX och äta för att se att de sänkt priset på sin mat efter momssänkningen. Brevet undertecknades med ”Bästa hälsningar Richard Bergfors, VD”. Och han hade jobbat hårt för alla 349 breven var undertecknade för hand.

Jag blev lite chockad men också kränkt. Trodde verkligen denne VD att jag med glatt humör skulle ta denna ”gåva” och traska in på MAX för att beställa en hamburgare och att jag därefter skulle ändra uppfattning om den sänkta restaurangmomsen? Och ville han på det här viset tacka alla de som röstat ja till sänkningen med en hamburgare eller två?

Att ge sig in i en så politiskt het debatt på det här viset visar på dåligt omdöme. Att försöka påverka politiskt förtroendevalda genom pengagåvor visar i mitt tycke på en dålig respekt för det demokratiska representativa systemet.

För mig som förtroendevald är det oerhört viktigt att vara ”ren”. Därför tackar jag nej till bjudmiddagar, skickar tillbaka olämplig post och meddelar bestämt att jag inte tar emot gåvor. Jag vill inte känna att jag har förväntningar på mig att rösta på ett visst sätt för att jag tagit emot något, jag vill vara fri. Att tro att jag skulle ändra uppfattning för att jag fick ett presentkort var för mig en kränkning av den som skickat brevet.

Men i ett större sammanhang tycker jag det är allvarligare än så. Om företag anser att de har rätt att skicka pengagåvor till förtroendevalda – hur ser de då på det demokratiska beslutsfattandet? Vill de att vi ska vara till salu, i alla fall lite grand?

Därför polisanmälde jag MAX för bestickning. Jag ville pröva om de gått över den lagliga gränsen.

Och jag har inte ändrat uppfattning. Att sänka restaurangmomsen leder inte till några 3 000 jobb. Och skulle de göra det har varje jobb kostat 1,8 miljoner kr. Ett rätt dyrt sätt att skapa jobb. Jag tycker därför att vårt förslag om en Generationsväxling på arbetsmarknaden är bättre. Det kostar lika mycket, drygt 5 miljarder/år, men ger 25 000 jobb och utbildningsplatser.

Ulla Andersson
Riksdagsledamot
Vänsterpartiet